UhmrLogo4PrintSmall.png

Отворени податоци

Печати
Оценка од корисникот: / 18
НајлошоНајдобро 

Листа на документи со информации со отворен пристап (Open data).

Продукт Врска Содржина на документот Освежување
мерења*

врска_мк

link_en

Текст документ со последни метеоролошки мерења од целата мерна мрежа. освежувањето на податоците е на секои 3 часа (ако има понови податоци)
прогноза за денес

врска_мк

link_en

Текст документ со прогноза на време за тековниот ден. освежувањето на информацијата на секои 3 часа (ако има понова информација)

* Во документот се содржани сите основни (на пример: температура на воздух, влага, воздушен притисок, ветер на приземје и др.), но и некои специјални метеоролошки елементи (како што е температура на воздух на висина на 5 сантиметри во 7 часот наутро). Исто така во документот се содржани и информации за забележани метеоролоѓки појави (татнеж, грмотевица, или слично) од сите метеоролошки станици кои во тој момент од деноноќието се активни.

Продукт Врска Содржина на документот Освежување
АМС**

врска_мк

"CSV - Unicode" текст документ со последни метеоролошки мерења од група на автоматски метеоролошки станици. освежувањето на секој час (ако има понови податоци)
Хидро.
(ниво см.)

врска_мк

"CSV - ANSY***" форматирана датотека од јавувачката мрежа на класични хидролошки мерења. најмалку еднашо дневно (претпалдне) и уште еднаш или двапати ако има понова информација.

** Во документот се содржани група на основни параметри од сет на автоматски метеоролошки станици.

*** ANSY форматот не е читлив за некои од пребарувачите

 

Ова се промените кои на порталот meteo.gov.mk се поврзани со Open data, иницијатива на владата на Република Македонија за слободен пристап до информации.

 


20150709 + Податоци од Јавувачка хидролошка мрежа во ANSY - CSV формат
20150706 + Податоци од АМС, во Unicode - CSV формат
20130417 # Врска до англискиот текст за прогнозата за тековниот ден
20120618 + Документ тип 2 - податоци од прогноза за тековниот ден во текст формат (со мала html - синтакса). Освежување на секои 3 часа.
20110615 + Документ тип 1 - податоци од мерната мрежа со синоптички програм на работа (мерења на секои 3 часа). Документите се во текст формат (основен начин на запишување на времето) и ги содржат последните мерења кои се проследени кон Управата за хидрометеоролошки работи од мерната мрежа. Освежување на секои 3 часа.
20110606 + пристапот до податоците е на http://meteo.gov.mk/images/stories/art/open
20110531 + отворен е линк http://meteo.gov.mk/open (со автоматски премин кон делот во порталот за оваа намена).

* -> Security Fix / сигурносно подобрување
# -> Bug Fix / отстранета грешка
+ -> Addition / додадено
^ -> Change / изменето
- -> Removed / отстрането
! -> Note / забелешка

 

Share/Save/Bookmark