UhmrLogo4PrintSmall.png

Макс. температури (Мк)

Печати
Оценка од корисникот: / 259
НајлошоНајдобро 

Последни измерени максимални температри на воздухот:

Измерени вредности
 
Од мерната мрежа
 
Објаснување
Максимална температура на воздухот е највисоката температура која е забележана на максималниот термометар. Се однесува на перод од 24 ч. и тоа по локално време од 19 часот (18 UTC) (по локално време) рано навечер во претходниот ден до 19 часот (18 UTC) во тековниот ден.

Податоците се измерени на мрежата на мерни места на УХМР кои имаат синоптичка програма за работа. Оваа програма опфаќа постојано набљудување и постапки на мерења на секои 3 часа, и тоа во последените десет минути од терминот. Извештаи за резултатите се составуваат во вид на шифрирана порака и се испраќаат кон УХМР. Термините се одредени според правилата на СМО, и тоа почнувајќи од 00:00 UTC (така се означува првата временска зона која започнува од Гринич меридијанот и некаде се бележи како GMT). Локалното време кај нас е Централно европско време CET = UTC + 1, со корекцијата заради летното сметање на времето (+1 час во летниот период).

 
 

 

 

google earth Види со Google Earth

 

{mosmap kml='http://217.16.74.182/images/stories/art/prognoza/denestmax000100mk.kml'}

 

За да преминете во 3Д одберете ја можноста "Earth" (горе, најдесно на мапата). Потоа држете притиснато "Ctrl", или "Shift" и влечете преку мапата. Ако прескокот во 3Д не ви функционира, инсталирајте го Google Earth plugin додатокот наменет токму за вашиот пребарувач.

 

Обновувањето на материјалите е секојдневно, околу два часа по извршените мерења (во раните вечерни часови) !

Share/Save/Bookmark