UhmrLogo4PrintSmall.png

Конзорциум на полето на прогноза за ЈИЕ

Shtyp
Renditja e përdoruesit: / 0
DobëtMirë 
Nuk ka përkthime në dispozicion.

 

Belgrade2015На ницијатива и во организција на националната хидрометеоролошка служба на Република Србија се одржа првиот состанок на метеоролошки услуги на Југоисточна Европа (27 март 2015 година). Беше формиран конзорциум за краткорочни временската прогноза, учесниците на состанокот беа директори и експерти на метеоролошките служби на Република Српска, Федерацијата на Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Албанија и Србија.
Прогностичкиот модел на новиот конзорциум ќе биде NMMB (Nonhydrostatic Multiscale Модел со Б мрежа) за временска прогноза и тој веќе е во оперативна употреба во РХМЗ на Србија.

Соработката во рамките на конзорциумот ќе придонесе за понатамошно подобрување на квалитетот и оперативноста на  временската прогноза во регионот, како и за подобрување на целокупната регионална соработка на Република Србија со земјите од Југоисточна Европа.
Средбата беше можност за учесниците да се дефинира стратегија за примена нумерички временска прогноза во регионот особено во делот на екстремни метеоролошки и хидролошки појави.

 

Share/Save/Bookmark