Метеоаларм предупредувања

Уште од ноември 2010

Extrime high temperatureExtreme low temperatureНевремеForestfire

Речен мониторинг систем

Светска метеоролошка

СМО
WMO

 

Галерија на продукти на УХМР од постојани статистички, дијагностички и прогнозстички анализи на разни параметри.

Дневни врнежи Облачност во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Минимална тем. на 2м., 10-дневна средна вредност Ветер на висина од 10 м. во термин Минимална тем. на 2м., во термин

Заб. некои од овие производи се однесуваат на состојби и периоди од порано, но би требало да се интересни за посетителите и соработниците!

Модификација

 

За историски ден во модификацијата на времето се смета 13 Ноември, 1946 година, кога научникот Винсент Шефер го извел првиот експеримент, по пат на засејување на облаци со СО2 (сув мраз).

Овој едноставен експеримент претставувал прва успешна демонстрација дека природниот преладен облак би можел да се претвори во облак со ледени кристали. Модерната наука на физиката на облаците и експерименталната метеорологија започнува со појава на научникот Томас Хендерсон, 1994. После откривањето на основниот принцип во модификација на времето, кој се потпира на механизмот за претварање на преладените облачни капки во ледени кристали по засејувањето на облаците со ладни реагенси (сув мраз), или со вештачки јадра на кристализација, AgJ (сребро јодид), голем број научници во областа на атмосферски науки и технологии, направија брз прогрес кон ова откритие.

Понатамошните истражувања во оваа област ги зголемија нашите познавања за микрофизичките и динамичките процеси и врнежите од природните облаци и влијанијата на човечките активности од аспект на модификација на овие процеси.

 

Метео - предупредување
 
Појаснување
Ова е последното официјално предупредување објавено од УХМР. Предупредувањата се изготвуваат (од страна на дежурниот синоптичар) на дневна основа, но по потреба може и да се изменат понекогаш уште еднаш, или двапати во тековните 24 часа.
 
 

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian-AL
Има 545 гости присутни

Важни адреси:

Метео++
Метео+5
Селектирај текст за да го слушнеш

е-УХМР (ел. гласник)Вие сте овде: Прогноза - Моделирање на времето