Метеоаларм предупредувања

Уште од ноември 2010

Extrime high temperatureExtreme low temperatureНевремеForestfire

Речен мониторинг систем

Светска метеоролошка

СМО
WMO

 

Галерија на продукти на УХМР од постојани статистички, дијагностички и прогнозстички анализи на разни параметри.

Дневни врнежи Облачност во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Минимална тем. на 2м., 10-дневна средна вредност Ветер на висина од 10 м. во термин Минимална тем. на 2м., во термин

Заб. некои од овие производи се однесуваат на состојби и периоди од порано, но би требало да се интересни за посетителите и соработниците!

Редовни, но експериментални сателитски продукти

Печати
Оценка од корисникот: / 1
НајлошоНајдобро 

Продуктите кои можете да ги следите во овој дел од порталот се во експериментална фаза. Иако експериментални тие сепак се создаваат на редовна основа (точно одреден временски интервал). Целта е да се изградат критериуми, според кои во УХМР, ќе може да се псотават основите на сателитска климатологија.

Сите продукти се врз основа на сателитски метеријали од Еуметсат (EUMETSAT Copyright © 2012)

ВНИМАВАЈТЕ!,

Опис Продукт Својства Коментар
Анализа на облачноста (проценка на број и големина на области со облачност)

редовно, на 3 часа текст излезархива на продукти геореференцирањеподелени: апликација, податоци, презентирање анимацијалоша детекција по границите на областа 35 минута по терминот на сателитската слика

Одредување на број и големина на облачни региони во област со неправилна форма. Анализата се извршува на секои 3 часа, со податоците од материјалите во 15 минути пред терминот и од материјалите во самиот термин.

Дневна анализа на облачноста по оформеност  (проценка на број и големина на области со облачност)

редовно, на 3 часа текст излезархива на продукти геореференцирањеподелени: апликација, податоци, презентирање анимацијалоша детекција по границите на областа недостасува анимација за тековните и изминатите 24 часа 35 минута по терминот на сателитската слика

Одредување на број и големина на облачни региони во област со неправилна форма. Анализата се извршува на секои 3 часа за да се подготви анимација за тековниот ден.

Анализа на облачноста по температура (проценка на облачни површини според врвот на облакот) региони со облаци според висина на врв

редовно, на 3 часа текст излезархива на продукти геореференцирањеподелени: апликација, податоци, презентирање анимацијалоша детекција по границите на областа недостасува легенда за класите на температути 32 минута по терминот на сателитската слика

Одредување на зафатеноста со облачност според температура на врвот на облаците во последните 15 минути од терминот. за да се подготви анимација за тековниот ден.
Дневна анализа на облачноста по температура (проценка на облачни површини според врвот на облакот) региони со облаци според висина на врв

редовно, на 3 часа текст излезархива на продукти геореференцирањеподелени: апликација, податоци, презентирање анимацијалоша детекција по границите на областа недостасува анимација за тековните и изминатите 24 часа недостасува легенда за класите на температути 32 минута по терминот на сателитската слика

Одредување на зафатеноста со облачност според температура на врвот на облаците. Анализата се врши на секои 3 часа за да се подготви анимација за тековниот ден.
Анализа на облачноста - според корелација меѓу два последователни термин (промени во квадрати од по 2х2 пиксели) региони со облаци според висина на врв

редовно, на 3 часа текст излезархива на продукти геореференцирањеподелени: апликација, податоци, презентирање анимацијалоша детекција по границите на областа недостасува анимација за тековните и изминатите 24 часа недостасува легенда за класите на корелација 31 минута по терминот на сателитската слика

Анализата се врши на секои 3 часа, во 15 минути пред терминот и во самиот термин. 'Потемна боја' - поголема промена во квадрантот.
Можете да ги видите и специјалните сателитски продукти.

Тема на нашиот форум : Сателитска метеорологија.

32 минута по терминот на сателитската слика Време на создавање на материјалите
лоша детекција по границите на областа Недостатоци поради кои постапката е во експериментална фаза
анимација Функционалност  која е постигната
геореференцирање Функционалност која не е постигната

Управата за хидрометеоролошки работи располага со сателитска приемна станица DAWBEE (добиена во рамките на проектна соработка со Eumetsat). Постојаното добивање на сателитски материјали од сателитите на Eumetsat го подобрува квалитетот на информирањето и прецизноста на краткорочната прогноза. Прецизноста е зголемена кај најкраткорочната прогноза (1 - 3 часа).

Иако материјалите најчесто се добиваат на секои 15 минути, во оваа календарска година нашите дополнителни продукти ќе се достапни на секои 3 часа (во термините во кои податоците од нашите мерни места се доставуваат во меѓубнародната размена)!

Share/Save/Bookmark

Метео - предупредување
 
Појаснување
Ова е последното официјално предупредување објавено од УХМР. Предупредувањата се изготвуваат (од страна на дежурниот синоптичар) на дневна основа, но по потреба може и да се изменат понекогаш уште еднаш, или двапати во тековните 24 часа.
 
 

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian-AL
Има 1126 гости присутни

Важни адреси:

Метео++
Метео+5
Селектирај текст за да го слушнеш

е-УХМР (ел. гласник)Вие сте овде: Актуелни податоци - Сателитски мониторинг - Редовни продукти
Share/Save/Bookmark